Store summer å spare det offentlige, private og bedrifter med trådløse bredbåndsalternativer | Brdy.no

Brdy.no

Jeg har Nokia-antenne eller satellittbredbånd via parabol
Jeg har en annen antenne

Lukk vindu

Store summer å spare det offentlige, private og bedrifter med trådløse bredbåndsalternativer

Store summer å spare for det offentlige, private og bedrifter med trådløse bredbåndsalternativer.

Tiden har for lengst har løpt fra den statlige støtteordningen til utbygging av bredbånd. Det er lite formålstjenlig å fortsette å grave grøfter for å legge fiberkabler. Teknologiutviklingen tilsier at fremtiden er trådløs.

Av Ole Kristian Ødegård, daglig leder i bredbåndsspesialisten Brdy.

 

Fra 2014 frem til 2023 har staten bidratt med over 2 milliarder kroner i støtte over statsbudsjettet for utbygging av bredbånd på steder der de store aktørene i markedet ikke har sett det lønnsomt å bygge ut. For inneværende år er det satt av 400 millioner.

I tillegg har fylkeskommuner og andre bidratt med midler. Det er vanskelig å anslå hvor stor den totale regningen er. 

Støtten har i en periode vært viktig for å kunne gi digitale muligheter til næringsliv og befolkning rundt i landet. Særlig der de store aktørene ikke har funnet det lønnsomt å bygge ut. 

Den statlige ordningen for bredbåndsstøtte har for all del ikke vært «penger ut av vinduet», men nå er det på tide å ta den teknologiske utviklingen på alvor.

I løpet av de 14 årene støtteordningen har vært virksom, har det vært en rivende utvikling. Tiden har løpt fra innretningen på støtteordningen til utbygging av bredbånd.

Utbyggingen av 5G-nettet har gitt nye og effektive muligheter, og de senere årene har tilgang via satellitt blitt stadig mer effektiv og tilgjengelig. Det tilbys i dag svært god kapasitet (22 Mbit/s og mer) og med minimal tidsforsinkelse. Dette dekker behovet til de aller fleste. 

Noen bor slik at det er praktisk umulig å grave kabel eller fremskaffe mobildekning.

Da er satellitt eneste mulige løsning. 

I stedet for å bruke store ressurser på å bygge ut bredbånd over fiber der de store aktørene ikke finner det lønnsomt å bygge ut, burde vi rette blikket mot gode og effektive trådløse muligheter.

Spørsmålet er ikke lenger hvordan du kan få bygd ut tilknytning til bredbånd over fiber, men hvilken teknologi som kan gi deg digital tilgang akkurat der du er – og der du vil.

Hva er den beste mulige løsningen til hjemmet ditt, hytta eller bedriften, og kan den leveres via fiber eller trådløst nettverk via 5G, Starlink, Viasat eller Eutelsat?

I dag kan du få trådløs oppkobling som gir deg et suverent resultat og hastigheten du har behov for – også der de største aktørene ikke har noe å tilby deg. 

En grunn til at denne problemstillingen ikke er løftet tidligere, kan være at de store aktørene har behov for å forsvare investeringene sine i fiberinfrastrukturen. I et marked med relativt liten konkurranse har de store aktørene gode grunner og muligheter til nettopp å gjøre dette.

Et satellittbasert system er ikke like avhengig av master og infrastruktur på bakken. I dag er det enkelt å koble seg opp trådløst. Du er på nett i løpet av en halv time. Og det er adskillig mer effektivt enn å grave kabel ned i bakken eller strekke kabel i luften. 

Og det er billigere. 

Å innse at tiden er overmoden for at vi tar i bruk de trådløse alternativene er innlysende. Her er det store penger å spare for det offentlige, for bedrifter og private.

Dele

Internett på Nesoddtangen
Den Norske Turistforening og internett fra Brdy scaled

Internett og trådløst bredbånd utenfor allfarveg (DNT og Brdy)

I løpet av kort tid vil selv de mest avsidesliggende betjente hyttene til Oslo og Omegn Turistforening komme på nett. Det sørger bredbåndsspesialisten Brdy for. 
Nordland internett scaled

Nordland og Innlandet har dårligst bredbåndsdekning

Nordland og Innlandet kommer dårligst ut i dekningsundersøkelsen for 2023. Dette er det fullt mulig å endre på, mener bredbåndsspesialisten Brdy. De sørger for bredbåndstilgang der andre ikke kan levere.

Trenger du hjelp med bestillingen?

En av våre rådgivere tar kontakt så fort som mulig, så vi kan hjelpe deg med riktig produkt for dine behov.

Ring meg